Modern hayat uykumuzu kaçırıyor! Ekran kullanımının sınırlandırılması kritik öneme sahip

Sağlıklı Uyku ve Yaşam Kalitesi

Beyin ve Uyku Uzmanı Ahmet Mecit, yaptığı açıklamada uyku döngülerini ve kaliteli uykunun önemini vurguladı. Adenozin birikimi ve melatonin hormonunun uykuya geçişte kritik bir rol oynadığını belirten Mecit, modern yaşamın stresi, ekran maruziyeti ve düzensiz alışkanlıkların uyku kalitesini olumsuz etkilediğini söyledi. Kaliteli uykunun sadece yorgunluğu gidermekle kalmayıp uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekti.

Mecit, uyku sürecinde hormonal, sinirsel ve bağışıklık sistemlerinin düzenleyici etkilerini bilimsel olarak kanıtlandığını belirtti. Her 90 dakikada bir döngü halinde ilerleyen sağlıklı uyku evrelerinin derin uyku ve REM uykusu şeklinde ilerlediğini açıklayan Mecit, bu evrelerin önemine değindi. Yetersiz uyku veya uyku bozukluklarının fiziksel ve zihinsel sağlığı olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

Kaliteli Uyku için Doğru Yaşam Alışkanlıkları

Mecit, sağlıklı uyku için hastalıkların tedavisinin yanı sıra doğru yaşam alışkanlıklarının da önemli olduğunu vurguladı. Uyku hijyeni olarak adlandırılan yaklaşımların yaşam kalitesini artırmada etkili olduğunu belirten Mecit, düzenli fiziksel aktivite yapmak, ekran kullanımından kaçınmak, sağlıklı beslenmek ve uyku öncesi gevşeme egzersizleri yapmanın uyku kalitesini iyileştirebileceğini söyledi.

İnsomnia, uyku apnesi ve sirkadiyen ritim bozuklukları gibi yaygın uyku sorunlarına da değinen Mecit, iyi bir uyku düzeninin genel sağlık, bağışıklık sistemi ve zihinsel güç üzerinde olumlu etkileri olduğunu ifade etti. Uyku kalitesinin sağlığın en etkili reçetesi olduğunu vurguladı.

Related Posts

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

Hızlı kilo vermek istiyor ancak spor salonundan nefret ediyorsanız, işte tam size göre egzersiz: Dünyada popüler oldu

TikTok’ta viral hale gelen bu basit yürüyüş egzersizi, özellikle spor salonuna gitmek istemeyenler arasında büyük ilgi görüyor. İşte 12-3-30 yöntemi…

Hafızayı silgi gibi siliyor: Bu yemeği yemeyi bırakın!

Harvard Üniversitesi’nin araştırması, beyin fonksiyonlarına ciddi zarar veren besinleri tek tek ortaya koydu. Özellikle bir yiyecek var ki, her gün tüketenlerde hafıza kaybı riski hızla artıyor. Uzmanlar uyarıyor: Bu gıdayı hayatınızdan çıkarın, beyninizi koruyun!

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.

Tek bir hareket, beyni resmen bilgisayara dönüştürüyor!

Bilim insanları, sadece tek bir fiziksel hareketin beyin fonksiyonlarını belirgin şekilde iyileştirebileceğini ortaya koydu.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.