Mekanik sistemler depremde hayat kurtarıyor

Silivri Depremi Sonrası Mekanik Sistemlerin Önemi

Türkiye’nin deprem kuşağında bulunması, Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle bir kez daha hatırlatıldı. Bu durum, yapıların iç teknik altyapısının da önemini vurguluyor. Doğalgaz, yangın, havalandırma ve sıhhi tesisat gibi sistemlerin deprem anında zarar görmesi, can ve mal kayıplarına sebep olabilir. Aytes Mühendislik, bu sistemlerin sismik risklere karşı dayanıklı hale getirilmesinin önemini vurguluyor.

Son yıllarda, özellikle büyük ölçekli yapılar, konutlar, endüstriyel tesisler, raylı sistemler ve toplu kullanım alanlarında, mekanik tesisat mühendisliğine olan ilginin arttığı görülüyor. Bu sistemlerin denetim, bakım ve güçlendirme çalışmalarıyla afetlere karşı güvenlik sağlanabileceği belirtiliyor.

Ayrancı: “Sismik Tedbirler Yapı Maliyetinin Yalnızca %2’sini Kapsıyor”

Aytes Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ayrancı, mekanik tesisat sistemlerinin yapılar için önemine değinerek, depremin yalnızca binaların taşıyıcı sistemlerini değil, içindeki teknik altyapıyı da etkilediğini belirtiyor. Özellikle doğalgaz, havalandırma ve sıhhi tesisat sistemlerinde yaşanabilecek sorunların ciddi sonuçlara yol açabileceğinin altını çiziyor.

Ayrancı, yaptığı açıklamada, mekanik tesisat mühendisliğinin deprem sonrası ortaya çıkabilecek ikincil tehditlere karşı koruma sağladığını belirterek, mevcut yapılarda da mekanik sistemlerin sismik dayanımı açısından denetlenmesi gerektiğini vurguluyor. Bu çalışmaların düşük maliyetlerle yapılabileceğini ve büyük kayıpların önüne geçebileceğini ifade ediyor.

Ayrancı, sektör paydaşlarına ve vatandaşlara seslenerek, yapıların güvenliği için sadece taşıyıcı sistemlerin değil, mekanik tesisat sistemlerinin de önemli olduğunu vurguluyor. Deprem güvenliğinin bütüncül mühendislik çözümleriyle sağlanabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Rüzgar ve güneş enerjisinin kurulu güçteki payı arttı

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücü mayıs itibarıyla 72 bin 492 megavata yükselirken, rüzgar ve güneş enerjisinin elektrik kurulu gücündeki payı yüzde 30,2’ye ulaştı.

Çalışanlar dikkat! Kıdem tazminatında tavan tutar değişiyor: İşte beklentiler

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı tavanı değişiyor. İşten ayrılırken çalışanların güvencesi olan kıdem tazminatlarında tavan tutar memur maaşlarına gelecek zamma göre belirleniyor. Memur maaşlarına zam için 2 haftadan az süre kaldı. Peki kıdem tazminatı tavanı ne kadar artar? İşte beklentiler… 

Haftanın yatırım aracı belli oldu: Borsa ve altın geriledi, döviz yatırımcıya kazandırdı

Bu hafta Borsa İstanbul’da hisse senetleri ortalama yüzde 1.17, altının gram fiyatı ise yüzde 1.24 oranında değer kaybetti. Döviz tarafında dolar yüzde 0.58, euro ise yüzde 0.46 artışla yatırımcısına kazandırdı. Yatırım fonları yüzde 0.67, emeklilik fonları ise yüzde 1.24 geriledi.

İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

İngiltere Merkez Bankası, politika faizini beklentilere paralel olarak yüzde 4,25’te sabit bıraktı. Karar 3’e karşı 6 üyenin oyu ile alındı. Banka, kararında, Orta Doğu’daki çatışmaların tırmanmasıyla zayıflayan işgücü piyasası ve artan enerji …

Orta Doğu gerilimi Asya borsalarını vuruyor! (19 Haziran 2025)

ABD’nin Orta Doğu’daki gerilime dahil olup olmayacağına yönelik belirsizlikler küresel piyasaları baskılarken, ABD’nin ticaret tarifelerinin enflasyonu artırabileceği ve büyümeyi yavaşlatabileceği endişeleri, Fed ve yatırımcıların gelecek …

Dervişoğlu, İYİ Parti’nin asgari ücret ve en düşük emekli aylığı talebini açıkladı

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, TBMM’de yaptığı konuşmada, asgari ücretin açlık sınırının 3 bin 500 TL altına düştüğünü belirterek, yıl sonunda bu farkın 8 bin TL’ye ulaşacağını ve acilen 29 bin 850 TL’ye çıkarılması gerektiğini vurguladı. Dervişoğlu, en düşük emekli aylığının ise asgari ücrete eşitlenmesi önerisinde bulundu.