Lefkoşa Selimiye Camisi restorasyon çalışmalarının ardından ibadete açıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Selimiye Camisi Restorasyonunun Ardından Açıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) Lefkoşa Selimiye Camisi, Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğünün destekleriyle Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından gerçekleştirilen kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ibadete açıldı.

Başkent Lefkoşa’nın en büyük tarihi kompleksi olan Selimiye Camisi’nde gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla bir açılış töreni düzenlendi. Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kıbrıs Vakıflar İdaresi (EVKAF) Yönetim Kurulu Başkanı Selahaddin Bayırkan, EVKAF Genel Müdürü Mustafa Tümer ile KKTC Din İşleri Başkanı Hakan Moral ve çok sayıda üst düzey yetkili, din adamı ve vatandaş katıldı.

Açılış töreni, Türkiye’deki Vakıf Haftası kapsamında düzenlenen “101. Yıla Özel 101 Vakıf Eserinin Toplu Açılış Töreni” ile eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da canlı bağlantıyla törene katılarak konuşma yaptı.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, restorasyonu tamamlanan caminin ülke için büyük bir kazanım olduğunu belirterek, “Selimiye Camisi, 450 yıldır Kıbrıs Türkü’nün inancının simgesidir. Geçen hafta yeni Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi açılışını gerçekleştirdik. Bugün de 1000 yıllık abidenin restorasyonu sonrasında açılışına şahitlik ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Selimiye Cami’nin Tarihi Kimliği

Lefkoşa’da yer alan Selimiye Camisi, hem dini hem de tarihi kimliğiyle yüzyıllardır önemli bir yapı olarak öne çıktı. İnşa edildiği tarihten itibaren farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan cami, Osmanlı Devleti’nin Lefkoşa’yı fethetmesiyle harap durumdan kurtarılarak camiye çevrildi.

1954 yılında Kıbrıs’ın fethi sırasında Osmanlı Sultanı 2. Selim’in onuruna Selimiye Cami adını alan yapı, günümüze kadar ulaşan en büyük tarihi yapılar arasında yer alıyor. 2019 yılında başlayan kapsamlı restorasyon süreciyle Selimiye Camisi, eski ihtişamına kavuşmuş oldu. (AA)

Related Posts

Haldun Dormen: “Amerika’da kal” dediler ama döndüm, iyi ki de dönmüşüm; bugünkü Türkiye olsaydı döner miydim bilmiyorum

Haldun Dormen: “Amerika’da kal” dediler ama döndüm, iyi ki de dönmüşüm; bugünkü Türkiye olsaydı döner miydim bilmiyorum

Adli tatil ne zaman başlıyor, başladı mı? Adli tatilde mahkemeler görülmeye devam eder mi? 2025 yılı adli tatil tarihi

Adli tatil başlangıç ve bitiş tarihi, hukuksal süreçleri devam edenler tarafından sorgulanıyor. Adli tatil, her sene yaz aylarının belli dönemlerinde uygulanıyor. Bahar aylarının gelmesiyle 2025 tarih bilgisi de merak konusu oldu. Peki Adli tatil ne zaman başlıyor? Adli tatilde hangi davalar devam ediyor, mahkemeler görülüyor mu? İşte ayrıntılar…

Arefe Günü (yarın) okullarda ders işlenecek mi? 5 Haziran okullar kapanacak mı, ders saat kaçta bitecek?

2025 Kurban Bayramı arefe günü olan 5 Haziran Perşembe, Türkiye genelinde öğrenciler, veliler ve öğretmenler tarafından merakla bekleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2024-2025 eğitim-öğretim yılı takvimine göre, okullar 20 Haziran 2025 Cuma günü kapanacak. Ancak, arefe gününün özel durumu ve resmi tatil uygulamaları, ders saatleri ve okul kapanışlarıyla ilgili beklentileri şekillendiriyor. Peki, arefe günü okullarda ders işlenecek mi, yoksa tam gün tatil mi olacak? 5 Haziran’da okullar kapanacak mı, dersler saat kaçta bitecek?

Liselerin yüzde 60’ının meslek lisesine dönüştürülmesi hedefleniyor

Laik, kamusal, bilimsel eğitimi hedef alan uygulamalar art arda geliyor. Zorunlu eğitimin kaldırılması ve karma eğitime yönelik tartışmaların ardından şimdi de sınav sisteminde köklü değişiklikler gündemde. Eğitimde yeni yıkım süreci hız kazanıyor.

10. YARGI PAKETİ İNFAZ DÜZENLEMESİ 2025 SON DAKİKA GELİŞMELERİ (27 Mayıs 2025) | Yeni yargı paketi ile af, infaz düzenlemesi gelecek mi? Genel af çıkacak mı, ne zaman çıkacak, Meclis’ten geçti mi? Bakan Tunç’tan açıklama!

İnfaz düzenlemesi ve af çıkacak mı 27 Mayıs 2025 tarihinde kamuoyunun gündeminde yer almayı sürdürüyor. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 10. Yargı Paketi taslak çalışmalarında son viraja girilirken, yeni yargı paketi ile af çıkacak mı, infaz düzenlemesi olacak mı? sorusunun yanıtına gözler çevrildi. Geçtiğimiz günlerde af beklentisi ile ilgili ise son dakika açıklama Bakan Tunç’tan gelmişti. Tunç, “Covid izni ile ilgili düzenleme dışında bir af veya genel af söz konusu değil” demişti. Konuyla ilgili Bakan Tunç’tan bir açıklama daha geldi. Kamuoyunda 10. Yargı Paketi olarak bilinen düzenlemeyle iki yılın altındaki suçlar için de tutuklama ve hapse girme yolu açılıyor. Yeni yargı paketi, çalışmalar tamamlandıktan sonra Meclis’e sunulacak. Peki, 10 yargı paketi infaz düzenlemesi Genel af yasası çıkacak mı, af yasası Meclis’e geldi mi ve af ne zaman çıkacak? İşte, 10. Yargı Paketi maddeleri ve genel af haberleri 2025 son dakika haberleri.

Güzel sanatlar öğrencileri sahnede

Millî Eğitim Bakanlığınca hayata geçirilen ‘Kim Var?’ sanat etkinliği projesi kapsamında Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Hatay ve Konya illerinde gerçekleştirilen etkinliklerde öğrenciler sahneyle buluştu.