31 Ocak 2025

baliseyhHaber – Güncel ve Tarafsız Haberler

Ekonomiden teknolojiye, spordan magazine; baliseyhHaber’de objektif ve güncel haberlerle aydınlanın!

Kumpir ve köfte 2 kişiyi öldürdü! Herkesin mutfağındaki gizli tehlike: Çapraz bulaşma

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, İzmir'deki bir restoranda Ece Melisa Mercankaya'nın (5) patatesli köfte, Servet Polat'ın (60) da kumpir yemesinden sonra zehirlenerek ölümlerine ilişkin, dikkat çeken bir açıklama yaptı. Toprak, "Genellikle çapraz bulaşma yaşanmasıyla zehirlenmelerin gerçekleştiğini dile getiren Toprak; "Sonuç olarak ishal, kusma, baş ağrısı ve mide bulantısıyla gıda zehirlenmesi başlar" ifadelerini kullanır.

Ece Melisa Mercankaya’nın Şüpheli Ölümü

Belçika’dan tatil için Aydın’ın Didim ilçesine gelen emlak danışmanı Cihan Mercankaya (39) ve ailesi, 13 Nisan 2022’de İzmir’deki bir restoranda yemek yedikten sonra Didim’e döndüler. Ancak, bir süre sonra Hasret Mercankaya ve çocukları rahatsızlandı. Tedaviye alınan Ece Melisa Mercankaya, besin zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti. İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı tarafından yapılan otopsi sonucunda Ece Melisa Mercankaya’nın pankardit nedeniyle kalp kasında iltihaplanma sonucu öldüğü belirlendi.

Servet Polat’ın Dramı

İzmir’in Buca ilçesinde yaşayan Servet Polat, kızı ve torunuyla birlikte bir işletmede kumpir yedikten sonra rahatsızlandı. Hastaneye kaldırılan aile taburcu olurken, Servet Polat evinde ölü bulundu. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı gıda zehirlenmesi şüphesiyle soruşturma başlattı.

Gıda Mühendisleri Uyarıyor

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, besin zehirlenmelerine dikkat çekerek, tüketilen yiyeceklerin hijyenik koşullarını kontrol etmenin önemini vurguladı. Toprak, işletmelerin hijyen durumunu kontrol etmenin ve Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan işletme kayıt belgesi olup olmadığını sorgulamanın gerekliliğine dikkat çekti.

Çapraz Bulaşma Tehlikesi

Toprak, besin zehirlenmelerinin patates, et, tavuk, ve süt ürünlerinin yetersiz pişirilmesi, hijyen kurallarına uyulmaması ve çapraz bulaşma sonucu meydana gelebileceğini belirtti. Yiyeceklerin taşınması ve saklanması sırasında da dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Toprak, gerektiğinde sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini söyledi.