Katil İsrail Suriye’de Türkiye’nin askeri üs kuracağı Palmira T-4 Hava üssünü neden bombaladı?

Türkiye’nin Palmira Askeri Hava Üssü Konusundaki İsrail Endişesi

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu, Türkiye’nin Palmira Askeri Hava Üssü’ne yerleşmesinin İsrail’in güvenliği için bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Netenyahu’nun bu açıklaması, Türkiye’nin Suriye’deki artan etkisinden duyduğu rahatsızlığı gösteriyor. Palmira Hava Üssü, hem İsrail hem de Türkiye için stratejik bir öneme sahiptir. Türkiye’nin T-4 Hava Üssü’nde konuşlanması, ABD ve İsrail’in bölgedeki faaliyetlerini zayıflatmaktadır. Bu askeri üs, Palmira Kürdistan adı altında 2. İsrail Devletinin denize açılacak Davut Koridorunun tam ortasında yer almaktadır.

Türkiye’nin Palmira T-4 Hava Üssü’nde bulunması, İsrail’in PKK/YPG ile karasal bağlantısını kesme potansiyeline sahiptir. Türkiye, Palmira T-4 Hava Üssü’ne hava savunma sistemleri kurarak Suriye’nin hava sahasını İsrail’e kapatma stratejisini benimsemektedir. İsrail uzmanları, Türk üssünün İran’a karşı saldırı kabiliyetlerini engellemeyeceğini belirtmektedir. Türkiye’nin T-4 Hava Üssü’nü kurması, Suriye’nin farklı noktalarından Türk üssüne lojistik destek sağlayacaktır. Bu hamle, Ankara’nın bölgedeki hakimiyetini güçlendirecektir.

Türkiye’nin Suriye’nin Hava Sahasındaki Rolü

Türkiye’nin, Suriye’nin hava sahasındaki boşluğu kapatma çabaları devam etmektedir. S400, yerli ve milli Hisar A ve HisarQ savunma sistemleri bölgeye sevk edilmiştir. Ayrıca, Çelik Kubbe’nin bölgeye gönderilmesi durumunda, hava sahasının kontrolü Türkiye’ye geçecektir.

İsrail’in en korktuğu hava savunma sistemlerinin İHA ve SİHA’lar olduğu bilinmektedir. Humus T-4 askeri üssü, İran ve Rusya’nın da kullandığı bir askeri üs olup stratejik bir konuma sahiptir. İsrail’in bu bölgedeki faaliyetleri, Türkiye’yi rahatsız etmektedir. Nagel Raporu, Türkiye ile İsrail orduları arasındaki potansiyel karşılaşma durumunda alınması gereken tedbirleri ele almaktadır.

Related Posts

Rüzgar ve güneş enerjisinin kurulu güçteki payı arttı

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücü mayıs itibarıyla 72 bin 492 megavata yükselirken, rüzgar ve güneş enerjisinin elektrik kurulu gücündeki payı yüzde 30,2’ye ulaştı.

Çalışanlar dikkat! Kıdem tazminatında tavan tutar değişiyor: İşte beklentiler

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı tavanı değişiyor. İşten ayrılırken çalışanların güvencesi olan kıdem tazminatlarında tavan tutar memur maaşlarına gelecek zamma göre belirleniyor. Memur maaşlarına zam için 2 haftadan az süre kaldı. Peki kıdem tazminatı tavanı ne kadar artar? İşte beklentiler… 

Haftanın yatırım aracı belli oldu: Borsa ve altın geriledi, döviz yatırımcıya kazandırdı

Bu hafta Borsa İstanbul’da hisse senetleri ortalama yüzde 1.17, altının gram fiyatı ise yüzde 1.24 oranında değer kaybetti. Döviz tarafında dolar yüzde 0.58, euro ise yüzde 0.46 artışla yatırımcısına kazandırdı. Yatırım fonları yüzde 0.67, emeklilik fonları ise yüzde 1.24 geriledi.

İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

İngiltere Merkez Bankası, politika faizini beklentilere paralel olarak yüzde 4,25’te sabit bıraktı. Karar 3’e karşı 6 üyenin oyu ile alındı. Banka, kararında, Orta Doğu’daki çatışmaların tırmanmasıyla zayıflayan işgücü piyasası ve artan enerji …

Orta Doğu gerilimi Asya borsalarını vuruyor! (19 Haziran 2025)

ABD’nin Orta Doğu’daki gerilime dahil olup olmayacağına yönelik belirsizlikler küresel piyasaları baskılarken, ABD’nin ticaret tarifelerinin enflasyonu artırabileceği ve büyümeyi yavaşlatabileceği endişeleri, Fed ve yatırımcıların gelecek …

Dervişoğlu, İYİ Parti’nin asgari ücret ve en düşük emekli aylığı talebini açıkladı

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, TBMM’de yaptığı konuşmada, asgari ücretin açlık sınırının 3 bin 500 TL altına düştüğünü belirterek, yıl sonunda bu farkın 8 bin TL’ye ulaşacağını ve acilen 29 bin 850 TL’ye çıkarılması gerektiğini vurguladı. Dervişoğlu, en düşük emekli aylığının ise asgari ücrete eşitlenmesi önerisinde bulundu.