Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalar, sivil havacılığı olumsuz etkiledi




Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan çatışması, 22 Nisan’da Cammu Keşmir’deki saldırıyla başladı ve 6 Mayıs’ta Pakistan’ın çeşitli bölgelerine füze fırlatmasıyla tırmandı. Bu çatışma, bölgeye yapılan uçuşları aksatarak ve güzergahı kullananların uçuş sürelerini uzatarak sivil havacılığı olumsuz etkiliyor.

22 Nisan’da Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde gerçekleşen saldırıda 26 kişi hayatını kaybetmiş, bu saldırıdan Pakistan hükümetini sorumlu tutan Hindistan, gerilimi tırmandırdı.

Pakistan’ın 24 Nisan’da Hindistan uçaklarına hava sahasını kapatmasının ardından Hindistan da kendi hava sahasında Pakistan’a ait uçuşları yasakladı.

Diğer taraftan, “Flight Radar 24” internet sitesinin verilerine göre, Hindistan’ın Pakistan’daki bazı bölgelere düzenlediği füze saldırısından sonra birçok uçuş iptal edildi. Örneğin, Hindistan’dan 7 Mayıs’ta havalanması planlanan 430 uçuş iptal edilirken, aynı gün Pakistan’dan kalkması beklenen uçuk seferlerinin de yüzde 17’si düzenlenmedi.

Hindistan merkezli Air India, mayıs sonuna kadar alınmış biletlerin parasını iade etme teklifi sunarken, SpiceJet Airlines şirketi de Cammu Keşmir bölgesindeki havalimanlarına uçuşların 10 Mayıs’a kadar askıya alındığını bildirdi.

Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi ise üç havaalanındaki uçuş operasyonlarına ara verdiğini duyurdu.

Uzayan Uçuş Süreleri

“Flight Radar 24” sitesine göre, iptal edilen uçuşlar ve hava sahalarının kapanması, uluslararası seferlerde farklı rotalar kullanılmasına neden oldu ve uçuş sürelerini uzattı. Air India’nın Kuzey Amerika ve Orta Asya’ya uçuşları, Pakistan hava sahasını kullanamadığı için farklı rotalar izlemek zorunda kaldı ve uçuş süreleri uzadı.

Öte yandan, Hindistan çıkışlı olmayan bazı uçuşlar da Pakistan rotasını kullanmayı bıraktı. Örneğin, British Airways, Air France ve Swiss International Airlines gibi hava yolu firmaları, Pakistan hava sahasını artık kullanmıyor.

İptal edilen uçuşlar ve uzayan seferler, yakıt harcamalarını artırarak havayolu firmalarının maliyetlerini yükseltiyor ve milyonlarca dolar zarara neden olabileceği öngörülüyor.


Related Posts

Kaçmaya çalışan 2 FETÖ şüphelisi Edirne’de yakalandı

Edirne’de yurt dışına kaçma girişiminde bulunan, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden işlem yapılan iki şüpheli ile bu kişilere yardım eden zanlı tutuklandı.

ABD’li Senatör Bernie Sanders: Gazze’de yaşananlar insan yapımı bir kabus

Gazze’de yaşananların “insan yapımı bir kabus” olduğunu belirten ABD’li Senatör Bernie Sanders, ABD Başkanı Donald Trump’ın daha önce dile getirdiği “Gazze’yi, Orta Doğu’nun Rivierası’na dönüştürme” isteğine ilişkin “Gazze’nin milyarderlerin Riviera’nın tadını çıkarması için değil, Filistin halkı için yeniden inşa edilmesi” gerektiği yorumunu yaptı.

1962’den beri kayıp olan kadın ‘sağ salim’ bulundu

1962’den beri kayıp olan kadın ‘sağ salim’ bulundu

2,3 milyon Gazzeli için Nazi kampları kuracak

Açlığı bir silah olarak kullanan İsrail, yardımları organize etme bahanesiyle Filistinlileri Nazi tipi kamplarda toplamayı amaçlıyor. Terör devleti, Batı Şeria’yı ise E-1 istilacı yerleşim projesi ile ikiye bölmeye hazırlanıyor.

Trump’tan Rusya ile Ukrayna’ya çağrı

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin görüşmelerin sürdüğünü belirtti. ABD’nin, ideal olarak 30 günlük koşulsuz ateşkes çağrısında bulunduğunu vurgulayan Trump, kabul edilebilir bir …

15 yılda 15 bin kişi öldü

Yeni araştırmalar, iklim krizinin tetiklediği orman yangınlarının ABD’de her yıl binlerce ölüme ve duman kaynaklı ekonomik zarara yol açtığını ortaya koydu. 2006 ile 2020 arasında yapılan 15 yıllık çalışmada yaklaşık 15 bin kişinin yaşamını yitirdiği belirlendi.