“`html
Liselere Geçiş Sistemi İçin Yeni Kılavuz Yayımlandı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) çerçevesinde tercih ve yerleştirme kılavuzunu kamuoyuna duyurdu. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş depremleri nedeniyle olağanüstü hal altında bulunan 6 ilde, 2024-2025 eğitim yılını tamamlayan öğrencilere belirli ayrıcalıklar sunulacak. Tercih dönemi boyunca merkezi sınav ile öğrenci alan okullara başvuran her 30 kontenjana 1 ek kontenjan verilecektir.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamalara göre, “2025 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu”na göre lise tercihleri 14-24 Temmuz tarihleri arasında alınacak.
Merkezi yerleştirme işlemleri, merkezi sınavla öğrenci kabul eden fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, proje okulları ve mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları için, merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre belirlenecektir. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar arasından 10 okul tercih edebileceklerdir.
Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda yerleştirme, belirlenen kontenjanlar üzerinden puan üstünlüğüne dayalı olarak gerçekleştirilecektir. Sınav puanının birbirine eşit olduğu durumlarda, sırasıyla “Okul Başarı Puanı (OBP)”, 8, 7 ve 6. sınıflardaki “Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP)” üstünlükleri, 8. sınıfta özürsüz devamsızlık sayısı, tercih önceliği ve öğrencinin doğum tarihi gibi kriterler değerlendirilecektir.
Yerel Yerleştirme Süreci
Yerel yerleştirme işlemleri, okulların türü, kontenjanı ve konumlarına bağlı olarak il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından belirlenecek. Öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı ve özürsüz devamsızlık gün sayısı gibi kriterler göz önünde bulundurulacaktır.
Eşitlik durumunda ise, 8, 7 ve 6. sınıfların yıl sonu başarı puanlarına bakılarak yerleştirme yapılacaktır.
Tüm Öğrenciler Yerel Yerleştirme Tercihi Yapacak
Merkezi sınava giren tüm öğrencilerin, yerel yerleştirme ile öğrenci kabul eden okulları tercih etmeleri zorunludur. Yerel yerleştirme tercihi yapmayan öğrenciler, merkezi sınavla öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar için tercih ekranına erişemeyeceklerdir.
Özel ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptıran ve yetenek sınavından geçen öğrenciler tercih yapma hakkına sahip olmayacaktır. Öğrenciler, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç farklı grup üzerinden tercih yapabilirler.
Merkezi sınava girmeyen öğrenciler ise yalnızca yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar üzerinden tercih yapma şansına sahip olacaklardır.
Yerel Yerleştirme Tercih Süreci
Öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alacak okulları seçerek maksimum 5 okul tercih edebilecekler. Tercih edilen okullar arasında aynı türden en fazla 3 okul seçilebilir.
Yerel yerleştirme tercihini yapan öğrenciler, eğer isterlerse, merkezi sınavla öğrenci alan okullar için maksimum 10 tercih yapabilirken, pansiyonlu okullar için de en fazla 5 okul seçeceklerdir. Toplamda 20 okul tercih eden öğrenciler arasında %100’e kadar yerleştirme süreci uygulanacak.
Yerel yerleştirme ekranında gösterilen okullar, ilgili kayıt alanı için renk kodları ile belirginleştirilecektir. Yeşil renk, “Kayıt Alanında” olan okulları, mavi renk “Komşu Kayıt Alanında” bulunan okulları, kırmızı ise “Diğer” okulları tanımlayacaktır.
Nakil İşlemleri İki Dönem Sürecek
Yerleştirmelere yönelik nakil işlemleri, iki farklı dönem üzerinden yürütülecek. Her dönemde merkezi sınavla öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için yine en fazla 3 ve pansiyonlu okullardan en fazla 3 okul tercih edilebilecektir.
İlk yerleştirme döneminde başarılı olan öğrenciler, sonraki nakil tercih dönemlerinde kayıt alanından okul seçmek zorunda olmayacaklar. Ancak yerleştirme gerçekleştiremeyen öğrenciler, yerleştirmenin söz konusu olduğu nakil dönemlerinde ilk 2 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla toplamda 3 okul tercihi yapabileceklerdir.
Depremzede Öğrenciler İçin Pozitif Ayrımcılık
6 Şubat 2023’te gerçekleşen Kahramanmaraş depremleri sonrası, olağanüstü hal kapsamındaki Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ve Gaziantep’in bazı ilçelerinde 2024-2025 eğitim yılını tamamlayan öğrencilere özel ayrıcalıklar sunulacak.
Bu özel uygulama kapsamında, merkezi sınavla öğrenci alan okullara yapılan tercihlerde her 30 kontenjana 1 ek kontenjan tahsis edilecektir. Ancak bu ek kontenjanlar, yerleştirme nakilleri sırasında kullanılmayacaktır.
Yerel yerleştirme tercihi yapacak öğrencilerin, 2024-2025 eğitim yılı içinde kendi illerinde mevcut ortaöğretim kayıt alanlarından tercih yapmaları beklenir. Diğer illerdeki yerel okullar da “kayıt alanında” tercih edilebilecektir.
Yerleştirme tercih döneminde herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler, ilgili il ve ilçe yerleştirme komisyonlarına başvurdukları takdirde, yerel yerleştirme okullarında kontenjan varsa yerleştirileceklerdir.
Özel Okul Tercihleri ve Yetenek Sınavlar
Özel ortaöğretim kurumlarına kayıt işlemleri ve yetenek sınavlarına katılan okulların işlemleri, 14-24 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Özel okullara kesin kayıt yaptıran öğrenciler, tercih hakkını kaybedeceklerdir. Ancak kayıtlarını iptal eden öğrenciler, tercih süresi içerisinde yeniden tercih yapma şansına sahip olabilecekler.
LGS yerleştirme sonuçları ve boşalan kontenjanlar, 4 Ağustos’ta meb.gov.tr adresinden erişime açılacaktır.
“`