Güneyasya evdeki pilavdan olabilir: Hindistan-Pakistan savaşının etkileri

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü!

Hindistan ile Pakistan arasındaki uzun süreli gerginlik, Hindistan’ın Keşmir bölgesinde gerçekleşen turistlerin ölümünden dolayı Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla savaşa dönüştü. İki ülke arasındaki son gerilim 2019’da Keşmir nedeniyle savaşın eşiğine geldiği zamanda yaşanmıştı.

Gece boyunca Hindistan yönetimi, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Keşmir’e füzeler fırlatarak en az 26 kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan, turistlere yönelik ölümcül saldırının planlandığı ve “terörist altyapı” ile gelecekteki “terör” planlarının hedef alındığı iddiasında bulundu. Pakistan Başbakanı, operasyonu “savaş eylemi” olarak değerlendirdi ve Pakistan’ın Hint savaş uçakları ile bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Durum açıkçası savaşa doğru ilerliyor.

Nükleer Silahlar Kullanımı Olasılığı Yüksek

Her iki ülkenin de nükleer silahlara sahip olması, ancak büyük miktarda konvansiyonel askeri güç kullanmaktan çekinmemeleri, durumu daha da kötüleştiriyor. Gerilimin artmasıyla birlikte savaş olasılığı da yükseliyor.

İki ülke arasındaki çatışmanın ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hindistan ekonomisi Güneydoğu Asya ile giderek daha fazla entegre olmuş durumda ve birçok ülke Yeni Delhi’de yatırımlara sahip. Bölgedeki diğer ülkeler de Hindistan ve Pakistan’a pirinç gibi temel gıda maddeleri için bağımlı.

Eğer çatışma büyürse, Malezya gibi ülkeler yaklaşık olarak pirasının %40’ını bu iki ülkeden ithal ediyor. Benzer şekilde Endonezya, pirinç üretimindeki açığı kapatmak için Hindistan’a bağımlı. Dolayısıyla, savaş durumunda yiyecek sıkıntısı yaşanabilir.

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı Yetersiz Kalıyor

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC), çatışmayı önlmede yetersiz kalıyor ve terörizmin bastırılması konusunda da etkili olamıyor. Hindistan’ı Hindu faşisti Narendra Modi yönetirken, olayları daha da karmaşık hale getiriyor.

Hindistan’daki Müslümanları hedef alan baskılar ve Keşmir’deki durumu kötüleştirmesiyle Modi, krizi daha da derinleştiriyor. Nükleer güçlere sahip olmalarına rağmen, her iki ülkenin de milyonlarca fakir vatandaşı bulunuyor. Savaşın uzaması halinde, yoksulların durumu daha da kötüleşeceği aşikâr.

Yoksullar her zaman savaşın en büyük mağdurları olmuştur. Bu nedenle, barışın sağlanması ve çatışmanın sona erdirilmesi her iki ülkenin de en büyük çıkarına olacaktır.

Related Posts

Özgür Özel, 100. gün mitinginde Saraçhane’de: Erdoğan artık Cumhurbaşkanı değil, cunta başkanıdır!

Özgür Özel, 100. gün mitinginde Saraçhane’de: Erdoğan artık Cumhurbaşkanı değil, cunta başkanıdır!

Venezuela ile BM arasında Türk krizi: Gerilim artıyor

Venezuela Ulusal Meclisi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk’ü “istenmeyen kişi” ilan etme gündemiyle toplanıyor. Meclis Başkanı Jorge Rodríguez Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türk’ün Venezuelalı göçmenlerin insan …

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İngiliz mevkidaşı Lammy ile bir araya geldi: Eurofighter için çalışmalar sürüyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy ile Bakanlıkta bir görüşme gerçekleştirdi. Fidan ve Lammy, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fidan, küresel gelişmelerin yanı sıra iki ülke arasında savunma sanayii alanındaki iş birliğine ilişkin açıklamalar yaptı.

New York’a talip sosyalist müslüman başkan adayı, Trump’ın radarına takıldı: ‘Uslu duracak!’

New York Belediye Başkan adayı Zohran Mamdani, Trump’ın “komünist” suçlamalarına ve fon kesme tehditlerine karşı sessiz kalmadı. Kendini demokratik sosyalist olarak tanımlayan Mamdani, gelir eşitsizliğine karşı mücadele ettiğini ve daha adil bir şehir için çalıştığını söyledi.

İran bitti gözler Gazze’de! Ateşkes var mı yok mu

İSRAİL ve İran arasındaki 12 günlük savaşın sona ermesinin ardından uluslararası kamuoyunun dikkati tekrar Gazze’deki savaşa dönerken, ABD Başkanı Donald Trump’ın önceki gün yaptığı “ateşkes olabilir” açıklaması kafaları karıştırdı.

Trump çağrı yapmıştı: Netanyahu’nun duruşmaları ertelendi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bu hafta yapılacak duruşmalarının ertelendiği bildirildi. MOSSAD Direktörü Barnea ve AMAN Başkanı Binder’in sunduğu bilgilerle mahkeme heyetini duruşmayı ertelemeye ikna ettiği belirtildi.