Yeni Papa seçilirken dünya neyi bekliyor?

Yeni Papa Seçimi: Dünya Ne Bekliyor?

*** Okuyacağınız metin Axios’tan derlenmiştir.

Papa Francis’in halefi, dünya genelinde 1,4 milyardan fazla üyesi olan bir Katolik Kilisesi’ni devralacak. Ancak yeni papanın etkisinin kilise sınırlarını aşıp aşmayacağı belirsizliğini koruyor. Bu seçim neden önemli?

Neden Önemli: Papalar bugün yalnızca kilise doktrinini ve yönetimini denetlemiyorlar; barış anlaşmalarını teşvik edebilen, hastalıklara karşı mücadeleyi hızlandırabilen ve nüfus artışını etkileyebilen küresel diplomatlar ve etkili figürlerdir.

Papa olarak görev yapan Francis’in on iki yıllık sürecinde aldığı kararlar, dünya çapında milyonlarca Katolik ve Katolik olmayan insanı etkiledi. Mesajları evrenselleşti, kitlelere yayıldı. Francis, ülkeleri mültecilere insanca davranmaya, iklim değişikliği ile ilgili politikalar uygulamaya teşvik eden, LGBTQ+ topluluklarına daha iyi muamele edilmesini savunan ve düşmanlıklara son verilmesini isteyen önemli bir ses haline geldi.

Dünyanın dört bir yanından kardinal seçmenler, yeni bir papa seçmek üzere Vatikan Şehri’nde bir araya geldi. Seçilen isim, dünyanın en büyük ve tek dini örgütünün lideri olacak. Yeni papa, piskopos atamaları yapacak, kilisenin gündemini belirleyecek ve küresel endişelere öncelik verecek.


Gündem Kilise Çerçevesini Aşıyor

Katolikler için papa, doğrudan Petrus’un manevi soyundan gelen İsa’nın yaşayan ve kopmayan temsilcisi olarak kabul ediliyor. Ancak Virginia Commonwealth Üniversitesi’nden Katolik Çalışmaları Başkanı Andrew Chesnut’a göre yeni papanın gündemi, Katolik Kilisesi sınırlarını aşıyor.

Katolik Hristiyanlık inancına dayanan bu ahlaki gündemin büyük bir kısmı laik toplumda yankı buluyor.

Bazı tarihçiler, antikomünist Papa II. John Paul’ün nükleer silahlanmayı durdurmaya çağırarak Soğuk Savaş’ın sona ermesine ve nükleer savaşın önlendiğine katkıda bulunduğunu iddia ediyor.

Papa Francis, Kolombiya ve FARC isyancılarını barışa zorlayarak on yıllardır süren çatışmaları sona erdirmeye çalıştı ve ayrıca Obama yönetimini Küba ile ilişkilerde adımlar atmaya teşvik etti.


Kilise Krizler Karşısında

Papalar, kriz anlarında bazen hiçbir şey yaparak bazen de yeterince hareket ederek dünya olaylarını etkileyebilirler. Örneğin II. Dünya Savaşı sırasında Naziler Yahudileri toplama kamplarına gönderirken sessiz kalarak eleştirilen Papa Pius XII bulunmaktadır.

1960’larda Papa XXIII. John, kilise içindeki cinsel taciz iddialarını önemsizleştirmeye çalıştı ve konuşanları aforozla tehdit etti. 1980’lerde Papa II. John Paul, AIDS’ten muzdarip olanlara şefkat gösterdi ancak HIV/AIDS’in yayılmasını önlemek için korunma önlemlerini onaylamadı. 2010’da Papa Benedict, HIV’in yayılmasını önlemek için korunma önlemlerini onayladı.

Entrikalar: Papalar, yerel topluluklarda da etkili olabilir…

Bir papa, bazen inananları önemli yerel konularda harekete geçmeye yönlendiren piskoposlar atar. Örneğin New Mexico’daki yoksulluk karşıtları, yıllarca, eyaletteki yoksullukla mücadele etmek için yasa çıkarmaya çalıştılar.

Papa Francis döneminde yasal süreç hızlandı ve yasa kabul edildi. Yeni papanın da yoksulluğa odaklanması durumunda, kanun koyucuların konuyu yeniden gözden geçirmesi gerekebilir.

Papa, sadece Katolikler için değil birçok insan için ahlaki bir liderdir. Vatikan’ın seçtiği yeni papanın nasıl bir yol izleyeceği merak konusudur. Katolikler, yeni papanın Francis’in bıraktığı manevi boşluğu nasıl dolduracağını heyecanla bekliyor ve desteklerini ihtiyaç sahiplerine yönlendirerek umutla bir dönem daha kucaklamayı umuyor…

*** Axios – Russell Contreras

Related Posts

2,3 milyon Gazzeli için Nazi kampları kuracak

Açlığı bir silah olarak kullanan İsrail, yardımları organize etme bahanesiyle Filistinlileri Nazi tipi kamplarda toplamayı amaçlıyor. Terör devleti, Batı Şeria’yı ise E-1 istilacı yerleşim projesi ile ikiye bölmeye hazırlanıyor.

Trump’tan Rusya ile Ukrayna’ya çağrı

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin görüşmelerin sürdüğünü belirtti. ABD’nin, ideal olarak 30 günlük koşulsuz ateşkes çağrısında bulunduğunu vurgulayan Trump, kabul edilebilir bir …

15 yılda 15 bin kişi öldü

Yeni araştırmalar, iklim krizinin tetiklediği orman yangınlarının ABD’de her yıl binlerce ölüme ve duman kaynaklı ekonomik zarara yol açtığını ortaya koydu. 2006 ile 2020 arasında yapılan 15 yıllık çalışmada yaklaşık 15 bin kişinin yaşamını yitirdiği belirlendi.

Sırrı Süreyya Önder’in vasiyetini Perinçek açıkladı

Kalp rahatsızlığı geçiren ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden DEM Partili Sırrı Süreyya Önder, hastaneye kaldırılmadan önce en son Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile görüştü. Perinçek katıldığı bir programda Sırrı Süreyya Önder’in kendisine söylediği vasiyetini açıkladı

Dağda yürüyüş yapan iki kişi tesadüfen 13 milyon değerinde altın buldu

Çekya’nın Krkonoše Dağları’nın eteklerindeki Zvičina Tepesi’nde yürüyüş yapan yapan iki kişi, 340 bin dolar (yaklaşık 13 milyon lira) değerinde altın madeni paralar ve eşyalarla dolu gizli bir hazineye rastladı. Uzmanlar, bu hazinenin II. Dünya Savaşı sırasında kaçan kişiler tarafından saklanmış olabileceğini düşünüyor.

Öğrenciler cep telefonu yasağına karşı greve gidiyor

Kanada’nın Québec eyaletinde, öğrencilere yönelik yeni cep telefonu yasağına karşı bir öğrenci grevi hazırlanıyor. Öğrenciler, sosyal medyada yayılan çağrıların ardından 9 Mayıs’ta okulları boykot etmeyi planlıyor. Grevin büyüklüğü ise henüz belirsiz …