21 kurumdan Erdoğan’a Irak çağrısı: Ticari engelleri kaldırın

Doğu ve Güneydoğu Oda/Borsa AKP’den Erdoğan’a Irak Ticareti Çağrısı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde faaliyet gösteren 21 Oda/Borsa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Irak sınırındaki ticaret engellerine son verilmesi çağrısında bulundu.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani bugün Türkiye’ye geliyor. Sudani’nin ziyareti öncesinde Doğu ve Güneydoğu iş dünyasından, Irak ile ticaretin önündeki engellerin kaldırılması yönünde bir talep geldi.

21 oda ve borsa yazılı bir açıklama yaparak şunları belirtti:

“Bizler, bölge Oda/Borsa temsilcileri olarak, yıllardır Irak ile ticaretin omurgasını oluşturan iş insanlarıyız. Savaş, ambargo, kriz ve pandemi dönemlerinde dahi Irak’a, özellikle temel gıda maddeleri başta olmak üzere, kesintisiz ticaretimizi sürdürdük. Ancak bugün, ne yazık ki “Irak ile ticaretimizi nasıl artırırız?” sorusunu tartışmak yerine, mevcut ticaretimizi nasıl sürdürebiliriz kaygısı içerisindeyiz”

Ekonomim’in aktardığına göre açıklamada “Sayın Cumhurbaşkanım, özetlediğimiz sorunlar, sadece ticaretimizin gelişmesini değil, mevcut ticari ilişkimizin sürdürülebilirliğini bile tehdit eder hale gelmiştir.” denildi.

IRAK İLE TİCARETTE YAŞANAN SORUNLAR

Oda ve borsalar, ticareti zorlaştıran sorunları şu şekilde sıraladı:

“1- IKBY ve merkezi hükümet arasındaki anlaşmazlıklar

Irak, merkezi hükümeti ile IKBY arasındaki yetki karmaşası, Türk ihracatçılarını ve taşıyıcılarını olumsuz etkilemektedir. Musul girişinde kurulan kontrol noktası, yalnızca Türkiye’den gelen mallara uygulanmaktadır.

2- Vergi ve masrafların yarattığı rekabet eşitsizliği

İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda tüm vergiler ve prosedürler uygulanırken, İran-Irak sınır kapılarında kurallar esnetilmektedir. Bu durum, fazladan ödenen vergiler ve masraflar sebebiyle ciddi bir rekabet dezavantajı yaratmaktadır.

3- Vergi yükleri ve yerel üretimi koruma uygulamaları

Bazı ürünlere yönelik yüksek vergi uygulamaları sadece İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda uygulanmakta, diğer sınır kapılarında ise muafiyet sağlanmaktadır. Bu durum, Türk ürünlerine karşı bir korunma mekanizması oluşturmakta ve eşit rekabet koşullarını ortadan kaldırmaktadır.

4- Transit taşımacılığın önündeki engeller

Irak, TIR sistemine taraf olmasına rağmen, ülke içinden transit geçiş hakkı uygulamada tanınmamaktadır. Dünya genelinde kendi araçlarımızla taşıma yapabilirken, Irak topraklarında bu imkandan yoksunuz.

5- Şoför vize sorunu, lojistik süreçlerin gecikmesi

İbrahim Halil Gümrük Kapısı’nda Irak vizesi alınamıyor olması, lojistik süreçleri geciktirmekte ve operasyonel zorluklara neden olmaktadır”

Açıklamaya imza atan kurumlar şunlardır: Adıyaman, Şırnak, Batman, Tunceli, Cizre, Van, Diyarbakır, Yüksekova, Erciş, Hakkari, Kızıltepe, Mardin, Nusaybin, Muş ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odaları ve Ticaret Borsaları.

Related Posts

Türkiye Bankalar Birliği lojistik sektörü raporunu yayımladı

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), dünya ve Türkiye’deki lojistik sektörünü ele alan “Rekabet Gücünün Bir Öğesi Olarak Lojistik Sektörü” raporunu yayımladı.

Yabancı turist nisanda rekor kırdı

İşletme ve basit belgeli konaklama tesisleri nisanda yüzde 41.12 oranında doldu. Türkiye’de konaklama sektörü, nisan ayında doluluk oranı, geceleme sayısı ve kalış süresindeki artışla toparlanma sürecini sürdürüyor.

İsrail’in İran’a saldırısı sonrası Borsa İstanbul’da sert düşüş

İsrail’in İran’a saldırısı sonrası Borsa İstanbul’da sert düşüş

İsrail, İran’a saldırdı: Euro dolar ne kadar oldu?

İsrail’in İran’a düzenlediği hava saldırıları sonrası altın ve petrol fiyatlarında rekor artış yaşandı, aynı zamanda döviz piyasalarında da hareketlilik sürüyor. Peki, dolar ve euro hangi seviyelerde? İşte 13 Haziran 2025 Cuma günü itibarıyla güncel …

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

8 milyon kişi daha yüksek hızlı trene kavuşacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Kırıkkale-Çorum-Samsun Hızlı Demiryolu Projesi kapsamında Delice-Çorum etabının temel atma töreninin cumartesi günü gerçekleştirileceğini açıkladı. Bakan Uraloğlu, söz konusu hattın kuzey-güney yönlü hızlı demiryolu koridorunun önemli bir halkasını teşkil ettiğini belirterek yaklaşık 8 milyon kişinin daha doğrudan hızlı tren konforuna kavuşacağını bildirdi.